Matala

 

 

 

   Article to be created

 

 


Display Matala beach in a larger map
 

Είναι ένας από τους πιο δημοφιλής προορισμούς της Κρήτης και σίγουρα η πιο διάσημη παραλία του Νομού Ηρακλείου. Είναι ταυτισμένη με τις σπηλιές μέσα στους βράχους, τους χίπηδες της δεκαετίας του ’70 αλλά και την θρυλική ταινία «Η  θεία μου η Χίπισσα», με τη Ρένα Βλαχοπούλου, που γυρίστηκε εδώ. Βρίσκονται κοντά στην Φαιστό, το δεύτερο σημαντικότερο παλάτι των Μινωϊτών, της οποίας και αποτέλεσαν λιμάνι. Αργότερα, επί Ρωμαίων, έγιναν λιμάνι της Γόρτυνας.

 Τα Μάταλα βρίσκονται στην έξοδο μιας μικρής κοιλάδας, όπου σχηματίζεται ένας μεγάλος κλειστός κόλπος με θέα στα νησιά Παξιμάδια ή το «Ελεφαντάκι», όπως τα λένε οι ντόπιοι.

Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα της περιοχής είναι οι πολλές σπηλιές που λαξεύτηκαν στον μαλακό λευκό πορώλιθο πριν από χιλιάδες χρόνια και που βρίσκονται στα βορειοδυτικά της παραλίας. Υπάρχουν και αρκετές υποθαλάσσιες. Θεωρείται σίγουρο ότι οι σπηλιές στα Μάταλα ήταν τάφοι της Ρωμαϊκής και της Χριστιανικής Περιόδου. Ωστόσο, πολλές από αυτές έχουν δωμάτια, σκάλες, κρεβάτια ή παράθυρα, γεγονός που υποδηλώνει ότι προϊστορικά λειτουργούσαν κι ως κατοικίες.

Στα Μάταλα και σε αυτές τις σπηλιές βρήκαν τον παράδεισο τους οι χίπηδες τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, όταν μαζεύονταν κατά χιλιάδες για να εκφραστούν ελεύθερα, να χαρούν τον έρωτα και να δημιουργήσουν. Σήμα κατατεθέν των χίπις ήταν τα δύο δάκτυλα της νίκης, συνοδευόμενα με τη φράση «Peace Man». Τότε τριγύρω δεν υπήρχε απολύτως τίποτα, παρά ένα μικρό ψαροχώρι των κατοίκων των Πιτσιδίων, και έτσι η αίσθηση ελευθερίας ήταν απεριόριστη. Τα Μάταλα έγιναν τόσο δημοφιλή στους χίπις που προσέλκυσαν διάσημες προσωπικότητες όπως η Joni Mitchell (έχει και τραγούδι για τα Μάταλα, το Carey), ο Bob Dylan, η Janis Joplin, η Joan Baez κι ο Cat Stevens. Ωστόσο, όλα αυτά σταμάτησαν απότομα κατά τη διάρκεια της Χούντας, όταν ο Μητροπολίτης Γορτύνης εκδίωξε τους «επαίσχυντους» χίπις. Τότε τα παιδιά των λουλουδιών σκορπίστηκαν σε άλλες περιοχές της Κρήτης (Πρέβελη, Πλακιάς, Λέντας, Βάι), αλλά οι περισσότεροι έφυγαν στην Ίο, συνεχίζοντας την ελεύθερη ζωή τους. Τα Μάταλα έπαψαν από τότε για καιρό να έχουν κόσμο και η Αρχαιολογία σφράγισε το χώρο με τις σπηλιές και τον κήρυξε προστατευόμενο.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η περιοχή έχει αναπτυχθεί ραγδαία και δεν θυμίζει σε τίποτα την ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής. Σήμερα θα δείτε χιλιάδες κόσμο να απολαμβάνει το μπάνιο του στη παραλία, περιτριγυρισμένη από σύγχρονα ξενοδοχεία, και πολλούς να αναπολούν τις περασμένες στιγμές. Οι σπηλιές είναι επισκέψιμες δωρεάν, αλλά απαγορεύεται η διαμονή σε αυτές.

 

Μπροστά στον κόλπο υπάρχει μια υπέροχη αμμουδιά μήκους 300m, με ψιλό χαλικάκι, και πεντακάθαρα βαθειά νερά. Επίσης, ο βυθός έχει πλάκα σε μερικά σημεία και τα κύματα, λόγω των συχνών δυτικών ανέμων, είναι πολύ μεγάλα και εντυπωσιακά.

Επίσης στη βόρεια πλευρά της παραλίας, υπάρχει μια μεγάλη σπηλιά, από την κορυφή της οποίας, κάποιοι πολύ τολμηροί κάνουν βουτιές.

Η παραλία είναι πολύ οργανωμένη, με ομπρέλες, τουαλέτες, ντους, ναυαγοσώστη, πρώτες βοήθειες, γήπεδα beach volley, snack bars, water sports, εκδρομικά καϊκάκια κλπ.  Συχνά διοργανώνονται και αγώνες beach volley από τις μέχρι τις με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα.

Τριγύρω θα βρείτε πληθώρα επιλογών για διαμονή, διασκέδαση και φαγητό. Επίσης, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της παραλίας καλύπτεται από αλμυρίκια, όπου μπορείτε να βρείτε σκιά. Τα βράδια, τα μπαράκια της παραλίας γεμίζουν από πολύ κόσμο, Μεσσαρίτες και ξένους.

Από το 2011 γίνετε το Μάταλα Festival

 

Πρόσβαση

Μπορείτε να έρθετε στα Μάταλα οδηγώντας μέχρι τις Μοίρες και στη συνέχεια να ακολουθήσετε τις πινακίδες. Αν θέλετε να συνδυάσετε την επίσκεψη σας στα Μάταλα με μια στάση στη Φαιστό, τότε συνεχίστε για Φαιστό και από εκεί υπάρχει δεύτερος δρόμος για Μάταλα. Επίσης, υπάρχουν τακτά δρομολόγια λεωφορείων από το Ηράκλειο.