Βαθύ

 

 


 Το Βαθύ είναι μια εκπληκτική παραλία που βρίσκεται 17km νότια των Πιτσιδίων Ηρακλείου Κρήτης.

 Πολύ κοντά στο νοτιότερο άκρο της Κρήτης, το Ακρωτήριο Λίθινο, και πολύ μακριά από τα αστικά κέντρα, Το Βαθύ αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για όποιον αναζητάει την απόλυτη ηρεμία.

 Η παραλία σχηματίζεται στο τέλος ενός μικρού φαραγγιού και ανάμεσα σε μακριούς βράχους, οι οποίοι κρύβουν την ανοιχτή θάλασσα και κλείνουν το οπτικό πεδίο σε όσους βρίσκονται μεσοπέλαγα. Αυτή εδώ η φυσική κρυψώνα άλλοτε αποτέλεσε ορμητήριο πειρατών. Το Βαθύ και η τριγύρω περιοχή στο παρελθόν αποτέλεσε ερημητήριο για τους μοναχούς της μονής Οδηγήτριας.

 Η καλά προστατευμένη παραλία έχει σχεδόν πάντα ήρεμα νερά, παρόλο που οι τριγύρω παραλίες μπορεί να είναι έντονα κυματώδεις. Ο μόνος άνεμος που προκαλεί τρικυμία στην περιοχή είναι ο νοτιοδυτικός.

 Στα τοιχώματα κατά μήκος του φαραγγιού που φτάνει στην παραλία υπάρχουν υπέροχες φυσικές εσοχές και τρύπες, μέσα στον διαβρωμένο λευκό πωρόλιθο που έχει φαγωθεί από τον αέρα και την αλμύρα.

 Σήμερα, στην περιοχή υπάρχουν πρόχειρα καταλύματα ντόπιων και θα δείτε αρκετούς από αυτούς να περνούν εδώ τα καλοκαίρια τους.

 Στη παραλία υπάρχει ένα μικρό υποτυπώδες καφενείο, το οποίο παρέχει τις πολύ βασικές ευκολίες στους επισκέπτες της περιοχής και στα καραβάκια που φέρνουν τουρίστες από τα Μάταλα.

 Η παραλία έχει άμμο και κατά τόπους πέτρες. Δεν είναι ιδιαίτερα βαθειά και περιτριγυρίζεται από αρκετά αλμυρίκια.

 Ο γυμνισμός εδώ δεν επιτρέπεται, καθώς θεωρείται ότι προσβάλει τη θρησκευτική ιστορία του χώρου.

Πώς να πάτε στο Βαθύ:

 Για να πάτε στο Βαθύ πάρτε την περιφερική οδό Ματάλων Μοιρών με κατεύθυνση προς Μοίρες, στην πρώτη διασταύρωση στρίψτε δεξιά προς Σίβα, περάστε το χωριό και κατευθυνθείτε προς την Μονή Οδηγήτριας. Από εκεί, πάρτε το δεξί χωματόδρομο που οδηγεί δυτικά προς το Κεφάλι και διασχίζει τα άγρια Αστερούσια Όρη. Συνεχίστε να οδηγείτε για περίπου 15km πάλι χωματόδρομο, ακολουθώντας τις υποτυπώδεις πινακίδες για Βαθύ, ως ότου φτάσετε στη παραλία.

 Επίσης, υπάρχουν εκδρομικά καΐκια από τα Μάταλα, τον Κόκκινο Πύργο και την Αγία Γαλήνη προτιμήστε αυτά για ευκολία σας.

Τρόποι μετάβασης:

 Αυτοκίνητο, Μοτοσυκλέτα, Καΐκι.

 

 Πηγή: cretanbeaches

 

 

 


 

Προβολή Βαθύ σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους