Λέντας

 

 

 Ο Λέντας είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται 40 km νοτιοανατολικά των Πιτσιδίων Ηρακλείου Κρήτης.

 Είναι ένα τουριστικό θέρετρο στις νότιες πλαγιές των επιβλητικών Αστερουσίων Όρεων, εδώ ήταν το παλιό λιμάνι του οικισμού του Λέντα, το οποίο έχει πλέον μεταφερθεί στη Λούτρα. Ονομάστηκε έτσι επειδή στα δυτικά του χωριού υπάρχει ένα Ακρωτήριο που θυμίζει κεφάλι λιονταριού από μακρυά. Σύμφωνα με το μύθο, αυτό είναι ένα από τα λιοντάρια που έσερναν την άμαξα της θεάς Ρέας, της μητέρας του Δία, το οποίο απολιθώθηκε σε αυτό το σημείο. Επίσης, σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή το όνομα προέρχεται από τη φοινικική λέξη Λεβήνα, που σημαίνει λευκό, και περιγράφει το υπόλευκο χρώμα των πετρωμάτων της περιοχής. Το σημερινό όνομα Λέντας προέρχεται, όπως φαίνεται, από τη λέξη «Λέοντας» δηλαδή το λιοντάρι. Το ακρωτήριο που σήμερα ονομάζεται Λιοντάρι, είναι προστατευόμενη αρχαιολογική περιοχή, στην οποία μπορείτε να πάτε περπατώντας και να απολαύσετε ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

 Η παραλία μπροστά στο χωριό του Λέντα προστατεύεται από τα ανατολικά από το Ακρωτήριο Ψαμιδομούρι και στα Δυτικά από το διάσημο ακρωτήριο «Λιοντάρι».

 Είναι η πιο πολυσύχναστη παραλία της περιοχής και σχετικά οργανωμένη, καθώς προσφέρονται οι βασικές υπηρεσίες όπως ομπρέλες, ντους, ξαπλώστρες και θαλάσσια αθλήματα. Επίσης, ακριβώς δίπλα στη παραλία υπάρχουν πολλές ταβέρνες και δωμάτια για διαμονή.

 Σήμα κατατεθέν της παραλίας είναι οι πάπιες, που βολτάρουν πάνω κάτω. Επιπλέον, στη παραλία γεννούν τα αυγά τους οι απειλούμενες χελώνες caretta caretta.

 Αν θέλετε να απομονωθείτε η τριγύρω περιοχή είναι γεμάτη παραλίες, τόσο ήσυχες που προσελκύουν πολλούς γυμνιστές. Οι κοντινές παραλίες του Δυτικού και της Λούτρας είναι πολύ όμορφες.

Πώς να πάτε στο Λέντα:

 Πάρτε την περιφερική οδό Ματάλων - Μοιρών με κατεύθυνση προς Μοίρες, στην δεύτερη διασταύρωση (αμέσως μετά το βενζινάδικο που θα συναντήσετε στα δεξιά σας) στρίψτε δεξιά προς Πετροκεφάλι, περάστε τον οικισμό και κατευθυνθείτε προς Μοίρες/Πόμπια, φτάνοντας στην διασταύρωση Μοιρών – Πόμπιας στρίψτε αριστερά προς Μοίρες, περίπου 750m πιο κάτω αμέσως μετά το βενζινάδικο που θα συναντήσετε στα δεξιά σας, στρίψτε δεξιά προς Πέρι/Πλάτανο, ακολουθείστε τον δρόμο ως το χωριό του Πλατάνου και συνεχίστε για Πλώρα φτάνοντας εκεί κατευθυνθείτε προς Απεσωκάρι και ακολούθως προς Άγια Μαρίνα, από εκεί προς Μιαμού και τέλος προς Λέντα.
Να έχετε μαζί σας απαραίτητα χάρτη τις περιοχής καθώς η διαδρομή είναι δύσκολη και μπορείτε εύκολα να χαθείτε, μιας και οι σημάνσεις είναι υποτυπώδης έως ανύπαρκτες.

Τρόποι μετάβασης:

 Αυτοκίνητο, Μοτοσυκλέτα, Κτελ.

 

 Πηγή: cretanbeaches

 


Προβολή Λέντα σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους