Κομμός

 

 

 

 Ο Κομμός (ή Κομός) βρίσκεται 1,5km δυτικά από τα Πιτσίδια Ηρακλείου Κρήτης.

 Είναι ουσιαστικά το νοτιότερο, αλλά και το πιο απομονωμένο, τμήμα της τεράστιας συνεχόμενης παραλίας του κόλπου της Μεσσαράς. Ο Κομμός κάποτε ήταν αρχαίο λιμάνι της Φαιστού και σώζονται ακόμη ερείπια από τη πόλη, δίπλα στη παραλία.
Όπου και να βρίσκεστε, η θέα στα νησιά Παξιμάδια είναι εκπληκτική και την ώρα που ο ήλιος δύει δίπλα στα νησιά, η ατμόσφαιρα γίνεται μαγική. Ακριβώς απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο, 300m μέσα στη θάλασσα, θα δείτε έναν όμορφο βράχο, τον οποίο οι ντόπιοι λένε Βόλακα. Ο Βόλακας δεν κατάφερε να ξεφύγει από την μυθοπλασία των Ελλήνων, οι οποίοι λένε ότι είναι η κορυφή του βουνού που ο τυφλωμένος Κύκλωπας Πολύφημος πέταξε προς στο καράβι του Οδυσσέα για να μην ξεφύγει, όταν ο Οδυσσέας μαζί με τους συντρόφους του δραπέτευσαν από τη σπηλιά του.

 Μέσα στην ψιλή άμμο της ακτής φωλιάζει η προστατευόμενη θαλάσσια χελώνα Caretta caretta, από το Μάϊο ως τον Σεπτέμβριο.

 Το βόρειο τμήμα του Κομμού, το Ποταμόσερμα, είναι γνωστός προορισμός για τους λάτρεις του γυμνισμού εδώ και πολλά χρόνια, από την εποχή που οι χίπις κατέκλυζαν την περιοχή. Τριγύρω υπάρχουν μόνο μερικά αλμυρίκια, καθώς ο Κομμός βρίσκεται σε προστατευόμενη αρχαιολογική ζώνη κι έτσι δεν επιτρέπεται να χτιστούν ξενοδοχεία. Η παραλία είναι μη οργανωμένη, οπότε προμηθευτείτε τα απαραίτητα.

 Στο νότιο τμήμα του Κομμού, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, υπάρχει μια οργανωμένη παραλία, με ομπρέλες, ξαπλώστρες, τουαλέτες, ντους, δυο ταβέρνες καφετέρια και ναυαγοσώστη. Τριγύρω υπάρχουν πολλά αλμυρίκια αλλά και τεράστιες αμμοθίνες, όπου μπορείτε να θαυμάσετε τα λευκά κρίνα της άμμου, τα οποία σηματοδοτούν το τέλος του καλοκαιριού.

Πως θα πάτε στον Κομμό:

 Πάρτε το δρόμο μπροστά από το δημοτικό σχολείο του χωριού ο οποίος σας οδηγεί κατευθείαν στην παραλία, φτάνοντας στην διασταύρωση 1,5km παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε που θα πάτε:
Αριστερά για να ανεβείτε στο εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα και να απολαύετε την πανέμορφη θέα, από εκεί μπορείτε να κατεβείτε στο νοτιότερο τμήμα του κομμού.
Ευθεία για να πάτε στην οργανωμένη παραλία περνώντας μπροστά από τον αρχαιολογικό χώρο.
Δεξιά για να πάτε στο βόριο τμήμα του Κομμού (Ποταμόσερμα)

Τρόποι μετάβασης:

 Αυτοκίνητο, Μοτοσυκλέτα, Ποδήλατο, Πεζοπορία.

 

 Πηγή: cretanbeaches

 

 


 

Προβολή Κομμού σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους