Κόκκινη Άμμος

 

 

 

 Η Κόκκινη Άμμος βρίσκεται 5km νοτιοδυτικά των Πιτσιδίων Ηρακλείου Κρήτης, μόλις 800m νότια των διάσημων Ματάλων.

 Για να πάτε εκεί θα πρέπει να περπατήσετε ένα μονοπάτι που ξεκινάει βόρεια του οικισμού των Ματάλων και διασχίζει το λόφο που χωρίζει τα Μάταλα με την Κόκκινη Άμμο. Στα αρχικά σημεία θα πρέπει να σκαρφαλώσετε κάποιους βράχους και στο τέλος να κατεβείτε μια απότομη πλαγιά, αλλά όχι τίποτα ιδιαίτερα δύσκολο. Μετά από 15-25’ λεπτά πεζοπορίας από τα Μάταλα θα αντικρίσετε την υπέροχη Κόκκινη παραλία από ψηλά. Η θέα από το λόφο είναι υπέροχη και είναι ότι πρέπει για ηλιοβασίλεμα.

 Η απομονωμένη παραλία είναι πραγματικά υπέροχη, αλλά δυστυχώς είναι ευάλωτη στους δυτικούς ανέμους που πνέουν συχνά στην περιοχή. Χαρακτηριστικό της παραλίας, όπως φαίνεται κι από το όνομα της, είναι η υπέροχη κεραμιδοκόκκινη άμμος που προέρχεται από τα κοκκινωπά πετρώματα της περιοχής. Το χρώματα της θάλασσας, λόγω της άμμου, αποκτούν ένα υπέροχο πρασινογάλαζο χρώμα, που κάνει το τοπίο μαγευτικό.

 Η Κόκκινη Άμμος αποτέλεσε έναν από τους αγαπημένους προορισμούς των χίπις, κατά τις δεκαετίες του 60’ και 70’. Έκτοτε, πολλοί λάτρεις της περιοχής εξακολουθούν να έρχονται στην παραλία, η οποία ακόμη αποτελεί «άντρο» γυμνιστών (ειδικά το βόρειο τμήμα). Μάλιστα, η παραλία έχει ψηφιστεί ως μια από τις καλύτερες παραλίες για γυμνισμό στον κόσμο. Το βόρειο τμήμα της προστατεύεται από ένα μακρύ βραχώδη πορώλιθο, ο οποίος είναι μια μικρογραφία των Ματάλων. Εκεί θα δείτε πολλές πελεκημένες πέτρες που αναπαριστούν υπέροχες Μινωϊκές και Αιγυπτιακές θαλασσινές μορφές. Τα γλυπτά αυτά δεν είναι αρχαία, αλλά τα έχει χαράξει ο ρομαντικός Βέλγος Gerard, παλιός λάτρης των Ματάλων. Τα γλυπτά αυτά αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της παραλίας.

 Ανάμεσα στα Μάταλα και την «Αμμουδιά», όπως αποκαλούν οι ντόπιοι την Κόκκινη Άμμο, υπάρχει ένας τεράστιος σχηματισμός βράχου γνωστός ως ο βράχος της Θεοσύνης, ο οποίος προσφέρει μια πανοραμική θέα του κόλπου της Μεσσαράς. Για να πάτε πρέπει να περπατήσετε κατά μήκος της ακτής ή να πάρετε βάρκα. Ο βράχος προεξέχει από τη θάλασσα που με τα χρόνια έχει αποσπάσει ένα μεγάλο κομμάτι για να διαμορφώσει μια φυσική θαλάσσια σπηλιά που ονομάζεται Κουρουπί. Αυτή η σπηλιά παρέχει καταφύγιο σε άγρια περιστέρια και στην Μεσογειακή φώκια.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κόκκινη Άμμος και η ευρύτερη περιοχή έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000.

 Η παραλία δεν είναι απόλυτα οργανωμένη, αλλά υπάρχει ένα πρόχειρο πετρόχτιστο καφενείο-καντίνα (το οποίο δεν λειτουργεί πάντα) από το οποίο μπορείτε να πάρετε φαγητό και ποτά. Επίσης, υπάρχουν και λίγες ομπρέλες, οι οποίες μπορεί να είναι πιασμένες. Γι’ αυτό καλό είναι να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα: νερό, ψάθες και ομπρέλα, καθώς η μόνη φυσική σκιά είναι δύο αλμυρίκια δίπλα στο καφενείο.

Πώς να πάτε στην Κοκκίνη Άμμο:

 Πάρτε την περιφερική οδό Ματάλων Μοιρών με κατεύθυνση προς Μάταλα, παρκάρετε το όχημα σας σε κάποιο παρκινγκ, και συνεχίστε πεζοί. Κατευθυνθείτε προς το δρομάκι απέναντι από το ξενοδοχείο Ζαφείρια και προχωρήστε ευθεία μέχρι την αρχή του βουνού,  από εκεί αρχίζει ένα μικρό μονοπάτι που σας οδηγεί στην Κόκκινη άμμο. Εναλλακτικά μπορείτε να κατευθυνθείτε προς την πλατειά των Ματάλων, να προχωρήσετε προς τα μπαράκια περνώντας ευθεία τον δρόμο μπροστά από το café Istion 50m πιο κάτω αμέσως μετά  από το εστιατόριο Giannis Family πάρτε το ανηφορικό δρομάκι στα αριστερά σας, από εκεί και μετά έχει μικρές πινακίδες και σημαίες που σας οδηγούν στην Κόκκινη άμμο.

 Εναλλακτικά μπορείτε να πάτε με Καΐκι ή βάρκα από την παραλία των Ματάλων.

Τρόποι μετάβασης:

 Αυτοκίνητο, Μοτοσυκλέτα, Ποδήλατο, Κτελ μέχρι τα Μάταλα, και μετά μόνο πεζοπορία, είτε με Καΐκι ή βάρκα.

  Πηγή: cretanbeaches

 

 


 

Προβολή Κόκκινης Άμμου σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους