Καλοί Λιμένες

 

 


 Οι Καλοί Λιμένες βρίσκονται 17χλμ νοτιοανατολικά από τα Πιτσίδια Ηρακλείου Κρήτης.

 Αποτελούν το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο χωριό των Αστερουσίων Όρεων. Είναι από τις ελάχιστες παραθαλάσσιες περιοχές των Αστερουσίων στις οποίες μπορείτε να φτάσετε μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου.

 Σίγουρα θα μαγευτείτε από τις πανέμορφες παραλίες της περιοχής, οι οποίες προσφέρονται για μπάνιο όλο το χρόνο. Όπως υπονοεί και το όνομα τους, η θάλασσα στους Καλούς Λιμένες είναι σχεδόν πάντα ήρεμη και αποπνέει μια αέρινη γαλήνη. Αυτό αποτέλεσε άλλωστε κι έναν από τους λόγους για την κατασκευή των δεξαμενών εδώ που θα αντικρίσετε φτάνοντας στα Καλά Λιμάνια. Είναι οι δεξαμενές τις ΣΕΚΑ, οι οποίες λειτουργούν ως σταθμός ανεφοδιασμού των πλοίων που διασχίζουν την Μεσόγειο και τη Διώρυγα του Σουέζ. Οι εγκαταστάσεις αυτές προκαλούν οπτική ρύπανση, αλλά ευτυχώς η θάλασσα της περιοχής παραμένει πεντακάθαρη.

 Αν έρθετε Σαββατοκύριακο, όλες οι παραλίες κατακλύζονται από χιλιάδες κόσμο, παρά την δύσκολη διαδρομή που πρέπει να διανυθεί.

 Η πρώτη παραλία που συναντάτε στα ανατολικά, ερχόμενοι από τα Πηγαϊδάκια, είναι η Μακριά Άμμος:

 Είναι η μεγαλύτερη παραλία της περιοχής με γκριζωπό χαλικάκι και σκούρα βαθειά νερά. Στα ανατολικά υπάρχουν μερικοί βράχοι μέσα στη θάλασσα. Ο μεγάλος βράχος που βρίσκεται κοντά στην ακτή λέγεται Άσπρος Βόλακας, ενώ αυτός που βρίσκεται δυτικότερα στα βαθιά λέγεται Μαύρος Βόλακας. Η Μακριά Άμμος είναι γνωστη κι ως Αρμυρίκια ή Δεντρά, λόγω των αρκετών δέντρων που υπάρχουν κατά μήκος της παραλίας και προσφέρουν σκιά στους επισκέπτες τους. Επίσης, θα ακούσετε αρκετούς ντόπιους να αναφέρονται στη Μακριά Άμμο ως Σισσαμόλακος, τοπωνύμιο που προέρχεται από την καλλιέργεια σουσαμιού κατά την Ενετοκρατία.

 Όσο πιο ανατολικά προχωρήσετε, τόσο πιο ήρεμη είναι η παραλία. Μάλιστα, στα ανατολικά θα δείτε αρκετούς γυμνιστές να απολαμβάνουν την απομόνωση τους.

 Έτσι, είναι ιδανική για κατασκήνωση, αλλά όχι τα Σαββατοκύριακα.

 Η παραλία δεν είναι ιδιαίτερα οργανωμένη, ενώ στα δυτικά υπάρχουν λίγες ταβέρνες και ένα ιδιωτικό ξενοδοχείο.

 Στα δυτικά της Μακριάς Άμμου υπάρχει η παραλία της Ψιλής Άμμου:

 Εκεί είναι το χωριό των Καλών Λιμένων, περιτριγυρισμένο από πυκνούς ελαιώνες. Μπροστά από τον οικισμό σχηματίζεται ένας μικρός κόλπος, όπου υπάρχει το μικρό λιμάνι του οικισμού και η οργανωμένη παραλία της Ψιλής Άμμου.

 Πράγματι, η παραλία έχει ψιλή άμμο και είναι ιδανική για παιδιά. Δίπλα υπάρχουν αρκετές ταβέρνες, mini market και δωμάτια, ενώ υπάρχει λιμενικός σταθμός και τελωνείο. Η Ψιλή Άμμος είναι η πιο πολυσύχναστη παραλία της περιοχής και μαζεύει πολύ κόσμο, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Αν είσαστε τυχεροί, μπορεί να πετύχετε ένα από τα μεγαλύτερα beach party της ευρύτερης περιοχής, που διοργανώνεται κάθε Αύγουστο στην παραλία αυτή.

 Λίγα μέτρα δυτικότερα βρίσκεται, πάνω σε ένα λόφο, το Εκκλησάκι του Αποστόλου Παύλου, το οποία κτίστηκε στη τοποθεσία μιας παλαιότερης εκκλησίας του 1700, προς τιμή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου Α' που επισκέφτηκε τους Καλούς Λιμένες στις 15 Νοεμβρίου 1992.  Παραδίπλα μπορείτε να επισκεφτείτε την μικρή σπηλιά, που λέγεται ότι ο Απόστολος Παύλος έζησε για δύο χρόνια, πριν συνεχίσει το ταξίδι του για τη Ρώμη. Πράγματι, ο ίδιος ο Παύλος αναφέρει στις Πράξεις του ότι αποβιβάστηκε στους Καλούς Λιμνιώνες, αλλά θεωρείται απίθανο να έμεινε στη περιοχή για τόσο πολύ καιρό. Ακόμη δυτικότερα από την Εκκλησία βρίσκεται η πανέμορφη παραλία των Στενών.

 Αν στα ανατολικά των Καλών Λιμένων, ακολουθήσετε τον δρόμο που οδηγεί στον Χρυσόστομο, τότε μετά από 2km θα βρείτε την φανταστική παραλία της Καραβόβρυσης, όπου μπορείτε να πάτε από ένα μικρό μονοπάτι. Η Καραβόβρυση είναι μια όμορφη παραλία με χοντρή άμμο και ήρεμα νερά. Δεν είναι οργανωμένη, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει καθόλου σκιά από δέντρα.

Πώς να πάτε στους Καλούς Λιμένες:

  Για να πάτε στους Καλούς Λιμένες πάρτε την περιφερική οδό Ματάλων Μοιρών με κατεύθυνση προς Μοίρες, στην πρώτη διασταύρωση στρίψτε δεξιά προς Σίβα, περάστε το χωριό και κατευθυνθείτε προς την Μονή Οδηγήτριας, συνεχίστε ακλουθώντας τον χωματόδρομο μέχρι να φτάσετε στους Κάλους Λιμένες.

 Εναλλακτικά μπορείτε να πάτε μέσω Πηγαϊδακίων όπου δεν θα οδηγήσετε σε χωματόδρομο αλλά η διαδρομή είναι μακρύτερη (28km).

 Πάρτε την περιφερική οδό Ματάλων - Μοιρών με κατεύθυνση προς Μοίρες, στην δεύτερη διασταύρωση (αμέσως μετά το βενζινάδικο που θα συναντήσετε στα δεξιά σας) στρίψτε δεξιά προς Πετροκεφάλι, περάστε τον οικισμό και κατευθυνθείτε προς Μοίρες/Πόμπια, φτάνοντας στην διασταύρωση Μοιρών – Πόμπιας στρίψτε δεξιά προς Πόμπια, περάστε τον οικισμό και κατευθυνθείτε προς Πηγαϊδάκια, από εκεί κατευθυνθείτε προς Καλούς Λιμένες.

Αυτός ο δρόμος είναι επικίνδυνα στενός και έχει πολλές απότομες στροφές, αλλά αξίζει τον κόπο.

Τρόποι μετάβασης:

 Αυτοκίνητο, Μοτοσυκλέτα.


 

 Πηγή: cretanbeaches

 

 

 


Προβολή Καλών Λιμένων σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους