Καλαμάκι

 

 


 Το Καλαμάκι βρίσκεται 7km βορειοδυτικά από τα Πιτσίδια Ηρακλείου Κρήτης.

 Είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό και η παραλία μπροστά από τον οικισμό αποτελεί μόνο ένα μικρό κομμάτι 2,5km της τεράστιας παραλίας που ξεδιπλώνεται κατά μήκος του μεγάλου κόλπου της Μεσσαράς.

 Το Καλαμάκι δεν έχει κάποια αξιόλογη ιστορία, καθώς είναι ένας καινούριος οικισμός. Αποτελεί τον παραθαλάσσιο οικισμό των κατοίκων του Καμηλαρίου, ενός παραδοσιακού χωριού που αξίζει να επισκεφτείτε. Πιστεύεται ότι στα αρχαία χρόνια υπήρξε μικρό λιμάνι της Φαιστού ή της Γόρτυνας, αλλά δεν υπάρχουν δυνατά στοιχεία που να το μαρτυρούν.

 Η παραλία έχει χοντρή άμμο και μέσα στη θάλασσα υπάρχει μια μεγάλη λεία πλακούρα. Τα μεγάλα κύματα που συνήθως σηκώνονται από τους βορειοδυτικούς ανέμους, σε συνδυασμό με το βραχώδη βυθό,  δυσκολεύουν το κολύμπι και την είσοδο στη θάλασσα.

 Μπροστά στον οικισμό η παραλία είναι οργανωμένη, με ομπρέλες, καρέκλες, ταβέρνες, δωμάτια, ναυαγοσώστη, παιδική χαρά, θαλάσσια sports, κλπ.

 Αλλά αν θέλετε να απομονωθείτε μπορείτε να περπατήσετε νοτιοανατολικά ως το ποταμόσερμα (βόριο τμήμα της παραλίας του κομμού), που προτιμάται από γυμνιστές.

 Επίσης, μπορείτε να περπατήσετε βοριοδυτικά, ως τον Αφραθιά όπου ξεκινάει η όμορφη παραλία της Παχειάς Άμμου εκεί μπορεί να πετύχετε και κάποιο beach party, που διοργανώνουν οι νέοι της περιοχής τον Αύγουστο. Η παραλία είναι περισσότερο βραχώδης και μη οργανωμένη.

 Προσοχή στη παραλία του Καλαμακίου και σε όλη τη Μεσσαρά, γεννάει τα αυγά της η χελώνα Caretta caretta. Έτσι, απαγορεύεται να περπατάτε στα σκοτεινά μέρη της παραλίας το βράδυ κατά τους θερινούς μήνες, αφενός για να μην χαλάτε τις φωλιές και αφετέρου για να μην φοβίζετε τις χελώνες.

Πώς να πάτε στο Καλαμάκι:

 Πάρτε την περιφερική οδό Ματάλων Μοιρών με κατεύθυνση προς Μοίρες, στην πρώτη διασταύρωση στρίψτε αριστερά προς Καμηλάρι, στην είσοδο του χωριού πάρτε τον αριστερό κατηφορικό δρόμο, προχωρήστε έως ότου φτάσετε στην διχάλα όπου θα κάντε αριστερά, στο τέλος αυτού του δρόμου θα συναντήσετε το Καλαμάκι.

Τρόποι μετάβασης:

 Αυτοκίνητο, Μοτοσυκλέτα, Ποδήλατο, πεζοπορία.

 

 Πηγή: cretanbeaches

 

 

 

 


 

Προβολή Καλαμάκι σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους