Αγιοφάραγγο

 

 

 


 Η παραλία του Αγιοφάραγγου βρίσκεται περίπου 18km νότια από τα Πιτσίδια Ηρακλείου Κρήτης, στην έξοδο του ομώνυμου φαραγγιού.

 Η παραλία στην έξοδο του φαραγγιού είναι εκπληκτική, με ψιλό βοτσαλάκι και με πεντακάθαρα νερά, τα οποία συνήθως είναι πολύ ήρεμα. Δυτικά της παραλίας σχηματίζεται μια πανέμορφη καμάρα, κάτω από την οποία μπορείτε να κολυμπήσετε. Ακριβώς από πάνω υψώνονται κάθετα βράχια, που στέκονται επιβλητικά. Μην παραξενευτείτε αν δείτε κάποιον ασκητή να προσεύχεται πάνω στα βράχια.

 Η παραλία είναι ιδανική για camping, αλλά θα πρέπει να κουβαλάτε όλα σας τα πράγματα μέσα στο φαράγγι. Ωστόσο, μπορείτε να «κερδίσετε» βάρος, αν δεν πάρετε νερό μαζί σας, αλλά να το συλλέξετε από το πηγάδι που βρίσκεται μπροστά από το εκκλησάκι, το οποίο απέχει από τη παραλία μόλις 5’. Εκεί μπορείτε ακόμη και να πλένεστε (χωρίς σαμπουάν). Δίπλα στο πηγάδι υπάρχει μια γούρνα από όπου πίνουν οι κατσίκες νερό. Αν έχετε χρόνο γεμίστε την με νερό και οι κατσίκες θα τρέξουν να πιουν, ευγνωμονώντας σας !

 Επίσης, από σεβασμό προς τους ασκητές που μονάζουν εδώ, ο γυμνισμός απαγορεύεται.

 Εάν έχετε μαζί σας αθλητικά παπούτσια, σας προτρέπουμε να σκαρφαλώσετε το απόγευμα τα βράχια που βρίσκονται ανατολικά και να βρεθείτε στην κορυφή. Η θέα εκεί είναι φανταστική. Ακριβώς από πίσω, υπάρχει μια κρυμμένη θαλασσινή λίμνη με υφάλμυρο νερό απίστευτης ομορφιάς. Ο Βουρβουλίτης, όπως λέγεται, επικοινωνεί υποθαλάσσια με την ανοιχτή θάλασσα. Αν επιθυμείτε να κατεβείτε στη λίμνη, από κάποιο σημείο και μετά είναι πολύ επικίνδυνο.

 Ακριβώς απέναντι από τη παραλία, στα ανοιχτά, μπορείτε να διακρίνετε ένα χαμηλό βράχο, τη Παπαδόπλακα. Στην Παπαδόπλακα υπάρχουν πολλές γούβες με πεντακάθαρο θαλασσινό αλάτι, το οποίο μαζεύουν οι ντόπιοι. Έτσι, αν έρθετε με βάρκα από τους Καλούς Λιμένες, μπορείτε να μαζέψετε χοντρό αλάτι για το σπίτι σας από εκεί.

Πώς να πάτε στο Αγιοφάραγγο:

 Πάρτε την περιφερική οδό Ματάλων Μοιρών με κατεύθυνση προς Μοίρες, στην πρώτη διασταύρωση στρίψτε δεξιά προς Σίβα, περάστε το χωριό και κατευθυνθείτε προς την Μονή Οδηγήτριας, φτάνοντας εκεί αρχίζει ένας χωματόδρομος (πάρτε τον αριστερό, ο δεξιός οδηγεί στο Βαθύ) που οδηγεί στους Καλούς Λιμένες. Μετά από 4km, πρέπει να στρίψετε δεξιά (μπορεί να υπάρχει ακόμη μια αυτοσχέδια ταμπέλα για Αγιοφάραγγο) και να συνεχίσετε την πορεία σας μέσα στην μικρή κοιλάδα, έως ότου φτάσετε σε αδιέξοδο. Εκεί μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητο σας στο μεγάλο πάρκινγκ. Στην συνέχεια περπατήστε μέσα στο φαράγγι για μισή ώρα έως ότου φτάσετε στη παραλία. Προσοχή, μην αφήσετε το αυτοκίνητο σας κάτω από τη σκιά των λίγων δέντρων, αν δεν θέλετε να βρείτε τον ουρανό του κατεστραμμένο από τις οπλές των κατσικιών που θα ανέβουν για φάνε φύλλα!

 Είτε μπορείτε να πάρετε κάποιο από τα καϊκάκια από τα Μάταλα, την Αγία Γαλήνη ή τους Καλούς Λιμένες και να διασχίσετε το φαράγγι με εύκολη πεζοπορία περίπου 30΄- 50΄. Θα το απολαύσετε καθώς η διαδρομή ανάμεσα στους κάθετους τοίχους του φαραγγιού είναι εκπληκτική. Στη διαδρομή θα συναντήσετε μεγάλες σπηλιές που ζουν ασκητές και το ξωκλήσι του Αγίου Αντωνίου, με ένα πηγάδι απ’ έξω.

Τρόποι μετάβασης:

 Αυτοκίνητο, Μοτοσυκλέτα, Καΐκι.

 

 Πηγή: cretanbeaches

 

 


Προβολή Αγιοφάραγγου σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους